MEYVECİLİKTE ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ-
Ahmet ÖZDEMİR
Meyve ağaçlarında kullanılan çoğaltma
yöntemleri
1-Generatif (eşeyli) çoğaltma; buna
tohumla çoğaltma da denir.
2-Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma; eşeysiz
çoğaltma kök, sürgün, yaprak ve hücre gibi vegetatif bitki kısımlarıyla
yapılmaktadır.
TOHUMLA ÇOĞALTMA
•
Tohum, iki ayrı bireyde veya aynı bireyin farklı
organlarında oluşan (çiçek) erkek ve dişi gametlerin birleşerek döllenmiş
yumurtayı (zigot) oluşturması ile meydana gelen ve ait olduğu bitkinin yeni bir
bitki oluşturabilecek en küçük parçasıdır.
•
Meyvecilikte, tohumla çoğaltım genelde anaç elde
etmek ve ıslah çalışmalarına materyal olarak
kullanılır.

Tohumlarda aranılacak özellikler
·
Tohumluk olarak kullanılacak çekirdeklerin taze,
·
Dolgun,
·
Ağır,
·
Parlak renkli
·
Embriyolarını iyi teşekkül etmiş olmaları
·
Küfsüz, böcekler tarafından zarar verilmemiş olması gerekir.
Tohumların saklanması
·
Sıcaklık 4-5oC
geçmemelidir.
·
Havadar olmalıdır.
·
Küf
yapmamalıdır.
·
Karanlık
olmalıdır.
·
Hava nemi %
50-60 olmalıdır.
Tohumların katlanması
Tohumların embriyolarında olgunluğu sağlamak ve
çimlenmelerini kolaylaştırmak için nemlendirilmiş kum içerisinde saklanmalarına
‘katlama’ denir.
Katlama şekilleri:
·
Sandık
içerisinde katlama
·
Dışarıda
beton yastıklarda katlama
·
Dışarıda
toprak yüzünde katlama
Tohumların ekilmesi
·
Toprağın
ekime hazırlanması
·
Ekim zamanı
·
Ekimi
a. Tohumun tavalara
ekimi
b. Doğrudan doğruya aşı parsellerine ekim
•
Tohum
tavalarında bakım işleri
•
Çöğürlerin
sökülmesi
VEGETATİF ÇOĞALTMA ŞEKİLLERİ
·
Aşıyla
çoğaltma
·
Çelikle
çoğaltma
·
Daldırma ile
çoğaltma
·
Özelleşmiş
veya değişikliğe uğramış gövde ve köklerle çoğaltma
·
Apomiktik
çoğaltma
·
Doku kültürü
ile çoğaltma
AŞI İLE ÇOĞALTMA
Aşı ile çoğaltma; istenen çeşitten
bir gözün veya kalem denilen bir dal parçasının, anaç denilen diğer bir bitki
üzerine yerleştirilip tutturulmasına denir.
Aşı Şekilleri
GÖZ AŞILARI: Yapıldıkları zamana göre biri DURGUN diğeri SÜRGÜN AŞI olmak üzere
ikiye ayrılır. Göz aşıları, aşıya erken başladığından fidanlar daha erken
satışa gelir ve daha erken meyveye yatar. Her anaca bir tek göz takıldığından
az kalem kullanılır.
Kalem Aşıları
Kalem aşıları genellikle,
fidanlıklarda göz aşısı yapılmayacak kadar kalınlaşmış anaçların, yaşlı yabani
meyve ağaçlarının ve bahçelerde iyi meyve vermeyen kültür çeşitlerinin standart
pazar çeşitleri ile aşılanmalarında kullanılır. Göz aşılarında olduğu gibi bir
tek göz kullanılmayıp üzerinde birkaç göz bulunan dal parçası yani kalem
kullanılır. Kalem aşıları ilkbaharda yapılır.
En çok kullanılan kalem aşıları
·
Kakma Aşı
·
Çoban Aşısı
·
İngiliz aşısı
·
Yarma aşı

YARMA AŞI


DİLCİKLİ İNGİLİZ KALEM
AŞISI



KABUK AŞI



ÇELİKLE ÇOĞALTMA
Yeni bir bitki elde etmek amacıyla bitkilerin gövde, dal, kök
ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara ‘çelik’ adı verilir. Böyle
beden parçalarıyla yapılan eşeysiz çoğaltmaya da ‘çelikle çoğaltma’ denir.
Meyvelerin Çoğaltılmasında Kullanılan Çelik Tipleri
·
Dal
Çelikleri
·
Yaprak Çelikleri
·
Yapraklı Göz
Çelikleri
·
Kök
Çelikleri
Yaprak Göz Çeliği


Yaprak Çeliği


Çeliklerde Köklenmeyi Etkileyen Dışsal Faktörler
·
Köklenme
Ortamı
·
Sıcaklık
·
Nem
·
Işık
Çeliklerde Köklenmeyi Uyarıcı Özellikler ve Uygulamalar
·
Çelik
Üzerinde Tomurcuk ve Yaprakların Varlığı
·
Polarite
·
Yaralama
·
Büyüme
Düzenleyici Maddeler
DALDIRMA İLE ÇOĞALTMA
Bir dalın ana bitkiden ayrılmadan
köklendirilmesine ‘daldırma’ denilmektedir. Daldırma, doğal olarak bu yolla
çoğalan siyah ahududularda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca fındık, asma
(filokserasız alanlarda), incir ve ayva ile çelikle çoğaltılmaları zor olan
vegetatif elma anaçlarının çoğaltılmasında kullanım alanı bulmaktadır.
Daldırma Tipleri
·
Basit (adi) daldırma
·
Uç daldırılması
·
Hendek daldırılması
·
Hava daldırması
·
Tepe daldırması
·
Stool Bed Layering



ÖZELLEŞMİŞ VEYA DEĞİŞİKLİĞE UĞRAMIŞ GÖVDE VE KÖKLERLE
ÇOĞALTMA
·
Kollar
·
Yavrular
·
Rizomlar
·
Kök sürgünleri
APOMİKTİK TOHUM KULLANARAK ÇOĞALTMA
Apomiksiz’ döllenme olmadan diploid
hücrelerden doğrudan tohum meydana gelmesidir. En önemli örneği
turunçgillerdeki nüseller embriyolardır. Elma ve mangoda da apomiktik tohum
oluşumu saptanmıştır. Bu türler kısmen apomiksize yatkındırlar. Çünkü tohumda
apomiksiz yoluyla oluşan embriyoların yanı sıra, döllenme sonucu oluşan embriyolar
da bulunmaktadır .
Nucellar Embriyo Turunçgillerde Nucellar
Poliembriyo

DOKU KÜLTÜRÜ İLE ÇOĞALTMA
Steril şartlarda yapay besin
ortamında, bütün bir bitki, hücre, doku, veya organ gibi bitki kısımlarından
yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretilmesidir.
Doku kültürü ile çoğaltmada dört aşama izlenmektedir
·
Hazırlık
aşaması
·
Sürgün
aşaması
·
Köklendirme
·
Toprağa
şaşırtma
Doku Kültürü ve Totipotensi

Doku Kültürünün
Avantajları
•
Zor
köklenen bitkilerin çoğaltılması
•
Çoğaltma
katsayısının yüksekliği
•
Bitki
karantinasında kolaylık
•
Virüssüz
bitki eldesi